Diş Çürükleri Ortodontik Probleme Sebep olur mu?

Diş çürükleri tedavi edilmediği taktirde diş dokusunda madde kaybına sebep olarak diş diziliminde düzensizlikler ve kapanış bozuklukları gibi ortodontik problemlere yol açabilir.

Yetersiz ve yanlış diş fırçalama ya da şekerli ve asitli gıdaların sık tüketilmesi gibi hatalı beslenme sonucunda diş çürükleri görülebilmektedir. Diş çürüğü oluşumu kişinin genetik yatkınlığı ve dişlerinin yapısı, dizilimi ile de ilişkilidir. Örneğin çapraşık dişleri olan kişiler diş ara yüzlerini yeterince temizleyemediklerinden dolayı ara yüz çürüklerine sık rastlanabilir ya da genetik olarak daha zayıf diş yapısına sahip bireylerde diş çürükleri daha hızlı ilerleyebilir.

Elbette beslenme şekli ve zamanları da diş çürüğü oluşumunda oldukça etkilidir. Şekerli ve asitli yiyecek, içecekleri sık tüketen ve özellikle gece yeme alışkanlığı olan hastalarımızda diş çürüklerine daha sık rastlıyoruz. Protein ve meyve sebze ağırlıklı beslenen, içeceklerinde şeker kullanmayan ve düzenli öğünleri olan hastalarımızda ise diş çürüğü oluşumunu daha az gözlemliyoruz.

Diş çürüğü önlenebilen bir hastalıktır. Düzenli diş hekimi kontrolleri ve düzenli, etkili bir diş temizliği ile diş çürüğü oluşumu önlenebilir ya da oluşmuş diş çürüklerinin diş dolgusu ile tedavileri yapılarak ilerlemesi engellenebilir.

Diş çürüğü dişte madde kaybına sebep olan bir hastalıktır. Tedavisinde çürük bölge temizlendikten sonra kaybedilen diş dokusu farklı dolgu materyalleri ile diş formuna uygun şekilde restore edilir. Böylece dişin normal boyutları korunmuş olur ve diş eskisi gibi fonksiyon görmeye devam eder.

Dişin normal boyutlarını koruması ortodontik açıdan önemlidir çünkü çürük ya da kırık gibi sebeplerle eksilen diş dokusu sonucu hem diş dizilimi bozulacak hem de alt üst dişler arasındaki kapanış ilişkisi değişecektir bu da çiğneme fonksiyonunda farklılık yaratabilir. Çürük diş dokusu ara yüzde ise tedavi edilmediği taktirde dişte madde kaybına sebep olarak ilerleyen dönemde bu bölgede bir boşluk yaratacaktır. Çürük dişe komşu dişler zamanla bu boşluğa doğru hareket edecek ve diş diziliminde düzensizlikler meydana gelecektir. Diş çürüğü, dişin çiğneyici yüzeyinde ise bu bölgede madde kaybına sebep olacak ve tedavi edilmezse bu kez karşı çenedeki diş ile kapanış ilişkisi bozulacaktır. Tedavi edilmeyen diş çürükleri sebebiyle diş diziliminin bozulması ya da alt üst dişler arasındaki kapanış ilişkilerinin bozulması, ortodontik problemlere sebep olarak ilerleyen süreçte ortodontik tedavi ihtiyacı ortaya çıkacaktır.

Diş çürüğü tedavi edilmediği taktirde ilerlemeye devam ederek komşu dişlerde de diş çürüklerine sebep olabilir. Hastalarımız özellikle ara yüzlerde oluşan diş çürüğünü fark etmeyebilir ancak çürük ilerleyip ağrı yapmaya başladığında fark edebilirler. Ağrı oluşmaya başladığında ise diş çürüğü sinir dokusuna ulaşmış ya da yaklaşmış demektir, bu aşamadan sonra artık diş dolgusu yeterli olmayabilir kanal tedavisi ihtiyacı ortaya çıkabilir. Diş ağrısı yaşamamak için ve daha ileri bir tedavi olan kanal tedavisine gerek kalmadan diş dolgusu ile dişin tedavisinin yapılabilmesi için diş çürüklerinin başlangıç aşamada tespit edilmesi önemlidir. Bu nedenle 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Diş çürükleri tedavi edilmediği taktirde diş dokusunda madde kaybına sebep olarak diş diziliminde düzensizlikler ve kapanış bozuklukları gibi ortodontik problemlere yol açabilir.

YouTube İnstagram Whatsapp İle Randevu Al
DMCA.com Protection Status
Doktor Web Sitesi