Diş Teli Ağız Kokusu Yapar mı??

Diş telleri ya da dişler üzerine yerleştirilen braketler tek başlarına ağız kokusuna sebep olmazlar. Diş teli tedavisi sırasında ortaya çıkan ağız kokusunun en önemli sebebi yetersiz ağız hijyenidir. Yetersiz yapılan diş temizliği sonucunda yiyecek artıkları ve diş plağı dişler ve diş telleri etrafından uzaklaştırılamaz ve bu bölgelerde birikerek hoş olmayan ve rahatsız edici bir ağız kokusuna sebep olur.

Diş teli tedavisinde dişler üzerine braket adı verilen küçük metal veya şeffaf kareler yerleştirilir ve ortodontik tel bu braketler üzerine uygulanarak dişler istenen yönde hareket ettirilir. Böylece dişlerde mevcut olan çapraşıklık, dişler arası boşluk, ya da alt ve üst çene arası kapanış bozuklukları tedavi edilerek dişler olması gereken pozisyona getirilir.

Hastamızın dişlerindeki bozukluğun şiddetine göre uyguladığımız ortodontik tedavi süresi değişmekle birlikte diş telleri ve braketler ortalama 1,5-2 yıl kadar ağızda kalmaktadır. Her ay yapılan kontrollerde diş telleri yeniden aktive edilerek dişlerde hedeflediğimiz yönde hareket beklenmektedir.

Diş tellerinin ağızda kaldığı sürede yeme içme sırasında braketler ve diş telleri tutucu alanlar yarattığından dolayı dişler ve diş telleri etrafında normale göre daha fazla yiyecek artığı birikimi olmaktadır. Bu nedenle dişlerin ve diş tellerinin her yemek sonrasında ortodontik fırça ve ortodontik ara yüz fırçası ile detaylı bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir.

Ortodontik tedavi süresince dişlerin ve diş tellerinin nasıl temizlenmesi gerektiğini diş tellerinin takıldığı ilk seansta uygulamalı olarak detaylı bir şekilde hastalarımıza anlatıyoruz. Diş telleri olan hastalarımızın diş fırçalama işlemi sırasında ortodontik diş fırçası ve ortodontik ara yüz fırçası kullanmaları gerekmektedir. Çünkü klasik diş fırçaları braketler ve diş tellerini temizlemekte yetersiz kalmaktadır, ortodontik diş fırçaları braket ve diş tellerinin temizliği için özel olarak üretilmektedir.

Diş teli tedavisi gören hastalarımız, diş temizliği işlemini yeterince ve etkin bir şekilde yerine getiremedikleri takdirde yiyecek artıkları ve diş plağı braketler ve diş telleri etrafında birikerek diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Ayrıca bu plak birikimi beraberinde hoş olmayan bir ağız kokusuna da sebep olabilir.

Diş teli tedavisi sırasında ortaya çıkan ağız kokusunun en önemli sebebi yetersiz ağız hijyenidir. Yetersiz yapılan diş temizliği sonucunda yiyecek artıkları ve diş plağı dişler ve diş telleri etrafından uzaklaştırılamaz ve bu bölgelerde birikerek hoş olmayan ve rahatsız edici bir ağız kokusuna sebep olur.

Diş teli tedavisinin ağız kokusuna sebep olduğu yanlış bir bilgidir. Diş telleri ya da dişler üzerine yerleştirilen braketler tek başlarına ağız kokusuna sebep olmazlar. Ancak diş teli tedavisi sırasında kullanılan braket ve teller dişler üzerinde çıkıntılı alanlar oluşturduğu için, yeme içme sırasında daha fazla yiyecek artığı birikimine sebep olur. Bu nedenle diş teli tedavisi süresince düzenli olarak ortodontik fırça ve ara yüz fırçası kullanımı ile detaylı bir diş temizliği yapılması gerekmektedir.  Her yeme sonrasında yeterli ve etkin bir şekilde diş temizliği yapıldığında, dişlerden ya da diş tellerinden kaynaklı bir ağız kokusunun oluşması söz konusu değildir.

Ağzınızda diş telleri ya da braketler olsa da olmasa da düzenli ve etkili bir diş fırçalama işlemi ile ağız kokusuna veda edebilirsiniz.

YouTube İnstagram Whatsapp İle Randevu Al
DMCA.com Protection Status
Doktor Web Sitesi