Tel Tedavisi Sonrası Takılan İç teller

Dişlerin ve yumuşak dokuların tel tedavisi sonunda geldikleri son konumlarına adapte olabilmeleri ve eski pozisyonlarına dönmelerini önlemek amacı ile diş telleri çıkarıldıktan sonra pekiştirme tedavisi uyguluyoruz. Pekiştirme tedavisinde genellikle alt ve üst ön dişlerin iç kısımlarına yerleştirilen ince teller kullanılmaktadır. Bu teller dişlerin iç yüzeylerine kompozit dediğimiz diş renginde bir yapıştırıcı materyal ile yapıştırılır böylece dişlerin hareket edip eski pozisyonlarına dönmesi önlenmiş olur.

Diş teli tedavisi tamamlandıktan sonra dişlerin eski pozisyonlarına dönmelerini önlemek amacıyla ön dişlerin iç kısmına takılan teller retainer olarak ta adlandırılmaktadır.

Diş teli tedavisi ile dişlerdeki çapraşıklık, kapanış bozuklukları, dişler arası aralıklar gibi ortodontik bozuklukları tedavi edebiliyoruz ve hem sağlıklı hem de estetik bir gülümsemeye kavuşmanıza vesile oluyoruz. Tel tedavisi ile dişleri doğru pozisyona getirirken dişlerdeki yer değişikliğinin yanı sıra dişleri çevreleyen yumuşak dokularda ve kemik dokusunda da yer değişikliği meydana geliyor. Dişlerin ve yumuşak dokuların tel tedavisi sonunda geldikleri son konumlarına adapte olabilmeleri ve eski pozisyonlarına dönmelerini önlemek amacı ile diş telleri çıkarıldıktan sonra pekiştirme tedavisi uyguluyoruz.

Pekiştirme tedavisinde genellikle alt ve üst ön dişlerin iç kısımlarına yerleştirilen ince teller kullanılmaktadır. Diş yüzeyleri temizlendikten sonra bu teller dişlerin iç yüzeylerine kompozit dediğimiz diş renginde bir yapıştırıcı materyal ile yapıştırılır böylece dişlerin hareket edip eski pozisyonlarına dönmesi önlenmiş olur.

İç teller ne kadar süre ağızda kalacak?

Bu iç teller ortodonti tedavide kullandığımız tellerden farklı olarak daha incedir ve herhangi bir rahatsızlık hissi yaratmaz. İç tellerin kullanım süresi hastamızın tedavi öncesi mevcut ortodontik probleminin türüne ve uygulanan tedaviye göre değişebilir. Ancak güncel pekiştirme tedavisi yaklaşımına göre ortodontik tedavinin bitiminden sonra uygulanan iç tellerin belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve ömür boyu ağızda kalması tavsiye edilmektedir.

İç teller kopabilir mi?

Doğru bir yapıştırıcı ajan ve uygun bir teknik kullanıldığında iç tellerin kopmasına sık rastlamıyoruz ancak bazen hastamızın ağız hijyenine dikkat etmediği durumlarda iç tellerin etrafında yoğun plak birikimi olabilmekte ve telde kopma veya kırılma meydana gelebilmektedir. Bu durumda hastamız hemen bizimle iletişime geçmeli ve kopan ya da kırılan iç teller en kısa zamanda yeniden uygulanmalıdır aksi taktirde iç telin kırıldığı bölgedeki dişlerde istenmeyen hareketler meydana gelebilir.

İç teller her hastada uygulanabilir mi?

Evet, ortodontik tedavi sonrasında özellikle dişlerin en çok bozulduğu alt çenede her hastada iç teller uygulanabilir. Üst çenede ise alt ve üst ön dişleri kapanışının uygun olduğu her hastada iç teller uygulanabilir.

 

Ortodontik tedavisi tamamlanan hastalarımızda bazen iç tellere ilave olarak takıp çıkartılabilen şeffaf plaklar da kullanılmaktadır. Böylece daha etkili bir koruma sağlanabilir. Pekiştirme tedavisinde iç teller ya da şeffaf plak uygulamasından hangisinin kullanılacağı hastamızın ortodontik problemine ve ortodontik tedavi sürecine göre değişebilmektedir.

Ortodontik tedavi süreci uzun soluklu ve hastalarımızla birlikte uyum içerisinde yönetmemiz gereken bir süreç olup tedavi sonunda sağlıklı, fonksiyonel ve estetik bir gülümsemeye kavuşabilir ve yaşam kalitemizi arttırabiliriz. Dolayısıyla hem hastalarımızın hem de biz hekimlerin verdikleri emek ve çaba sonucunda elde edilen bu harika gülümsemeyi kaybetmemek için ortodontik tedavi bittikten sonra uyguladığımız pekiştirme tedavisi ihmal etmemeli ve kontrol seansları aksatılmamalıdır.

YouTube İnstagram Whatsapp İle Randevu Al
DMCA.com Protection Status
Doktor Web Sitesi