Ankara Diş Beyazlatma Tedavisi

Diş temizliği, dişlerde bulunan tartar adı verilen diş taşlarının uzaklaştırılması ve dişlerdeki yüzeysel lekelenmelerin temizlenmesini ifade etmektedir. Diş taşları diş plağının dişler üzerinde birikimi ve zamanla mineralize olması sonucu oluşur.

Günümüzde estetik kaygıların artması ve gülüş estetiği veya gülüş tasarımı dediğimiz kavramın hayatımıza girmesi ile birlikte diş beyazlatma tedavileri sıklıkla tercih edilir hale gelmiştir. 

Diş beyazlatma tedavisi ve diş temizliği kavramları hastalarımız tarafından karıştırılabilmektedir, aslında iki kavram iki ayrı tedaviyi ifade etmektedir.

Diş temizliği, dişlerde bulunan tartar adı verilen diş taşlarının uzaklaştırılması ve dişlerdeki yüzeysel lekelenmelerin temizlenmesini ifade etmektedir. Diş taşları diş plağının dişler üzerinde birikimi ve zamanla mineralize olması sonucu oluşur. Özellikle tükürük bezlerinin ağıza açıldığı bölgelere yakın dişlerde yani alt ön dişlerin iç yüzeyi ve üst azı dişlerinin yanağa bakan dış yüzeylerinde daha çok görülür. Bazı bireylerde diş taşı oluşumuna daha sık rastlanır, bunun sebebi hem diş fırçalamanın yetersiz olması sonucu diş plağının yeterince uzaklaştırılamaması hem de kişinin tükürük yapısından kaynaklanmaktadır. Özellikle diş taşlarının sık oluştuğu kişilerde 6 ayda bir diş taşı temizliği yapılmalıdır aksi taktirde dişlerin yüzeyinde biriken tartarlar büyüyerek diş etlerinde kanama ve diş eti çekilmesi gibi diş eti hastalıklarına sebep olabilir.

Diş beyazlatma tedavisi ise özel kimyasal beyazlatma ajanlarının belirli süre diş yüzeyine uygulanarak dişlerde zamanla oluşan aşırı sigara, çay, kahve tüketimi, bazı antibiyotiklerin uzun süre kullanımı gibi iç ve dış kaynaklı lekelenmelerin giderilmesi ile diş renginin 3-4 ton kadar açılması işlemidir.

Diş beyazlatma tedavisi öncesinde gerekli ise diş taşı temizliği yapılmalı ve yüzeydeki lekelenmeler temizlenmelidir. Daha sonra hastanın ilk fotoğrafı alınır ve mevcut diş rengi, renk salasına göre belirlenir ve hedeflenen diş rengi belirlenir.

Diş beyazlatma tedavisi günümüzde temel olarak 2 şekilde uygulanabilir

  1. Ofis Tipi Beyazlatma(Office Bleaching): Klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanan beyazlatma işlemidir. İşlem öncesi diştaşları ve yüzey lekeleri profesyonel bir şekilde temizlenir ve ilk fotoğraf alınarak mevcut diş renginin tonu renk skalasına göre belirlenir. Uygulama esnasında diş etinin zarar görmemesi amacıyla dişeti sınırları koruyucu jel ile kaplanır ve hastaya gözlerini ışıktan koruma için gözlük takılır. Daha sonra beyazlatma jeli dişler üzerine uygulanır ve yaklaşık 15-20 dakikalık seanslar halinde 2 veya 3 kez aynı işlem tekrarlanır ve hedeflenen beyazlığa ulaşınca işlem sonlandırılır. Klinik ortamında gerçekleştirilen bu beyazlatma işleminde beyazlatıcı ajanların peroksit oranı daha yüksek olduğundan daha etkili bir beyazlatma sağlanabilmektedir. 
  2. Ev Tipi Beyazlatma(Home Bleaching): Bu beyazlatma sisteminde önce hastadan ölçü alınarak bir şeffaf plak üretilir. Hastanın mevcut diş rengi renk skalasına göre belirlenir. Hastanın evde uygulayacağı beyazlatma ajanı tüpleri ve şeffaf plak hastaya verilir ve nasıl uygulaması gerektiği detaylı bir şekilde anlatılır. Hasta verilen beyazlatma ajanını hekimin talimatları doğrultusunda şeffaf plak içerisine uygulayarak 1-2 hafta boyunca geceleri kullanır. Evde hastanın kendisi tarafından uyguladığı bu beyazlatma sisteminde daha düşük yüzdeli karbamid peroksit gibi beyazlatma ajanları kullanılır. Genellikle bu prosedür ofis tipi beyazlatma sonrasında tercih edilir.

İki beyazlatma sistemi ayrı ayrı kullanılabileceği gibi bir arada da kullanılabilir. Hangi prosedürün uygulanacağı hastanın diş renginin tonuna göre değişmekle birlikte hekim tarafından belirlenir.

Klinik ortamında yapılan ofis tipi diş beyazlatma sırasında veya sonraki ilk 24 saat dişlerde hassasiyet olması normaldir ancak bu geçici bir durumdur. Beyazlatma tamamlandıktan sonra 2 hafta süre ile renklenme özelliği olan çay, kahve, kola, kırmızı şarap gibi içeceklerden ve salçalı gıdalardan uzak durulmalıdır. Beyazlatma sonrasında da dişler hekimin önerdiği şekilde düzenli olarak fırçalanmalıdır. Aksi taktirde kısa süre içerisinde beyazlatmanın etkisi azalabilir.

Beyazlatma sonrasında beslenmenin de etkisiyle elde edilen renk zamanla kaybolmaya başlar.  4-6 ayda bir yapılacak kontrollerle dişlerin beyazlığı kontrol edilmeli gerekli ise ilave beyazlatma seansları uygulanmalıdır böylece dişlerdeki beyazlık kalıcı hale gelebilir.

Diş beyazlatma ile ilgili merak edilen konulardan birisi de bu tedavinin dişlere zarar verip vermediğidir. Diş beyazlatma tedavisi bir diş hekimi kontrolünde yapıldığında ve hasta hekimin tavsiyelerine uyduğu taktirde kesinlikle hiç bir zararı yoktur. Yine hekimin önerileri doğrultusunda tedavi 6 ayda bir ya da yılda bir tekrarlanabilir. Tedavi sırasında ve sonrasında dişlerde oluşan hassasiyet geçici olmakla birlikte bireysel farklılık göstermektedir. Bu durum kişinin ağrı eşiği ve dişlerin yapısı ile ilişkilidir. Hastanın dişlerinde beyazlatma öncesinde mevcut bir hassasiyeti varsa bunu hekimi ile paylaşmalı ve bu doğrultuda tedavi planlaması yeniden değerlendirilmelidir. Dişlerde hassasiyet varlığında seansların kısa tutulması ya da sıklığının azaltılması düşünülebilir.

Günümüzde estetik beklentilerin yüksek olması sebebiyle gülüş estetiği ya da gülüş tasarımı gibi kavramlar ortaya çıkmıştır. Kişinin dişlerini gizlemeden rahatça gülebilmesi hem özgüveni açısından hem de sosyal ilişkileri açısından son derece önemlidir. Estetik bir gülüş tasarlarken elbette diş rengi de göz önünde bulundurulmalıdır. Diş beyazlatma tedavisi ile diş yapısında herhangi bir hasara sebep olmadan dişlerin rengi 3-4 tona kadar açılabilmektedir. Bu nedenle günümüzde sıklıkla tercih edilen bir tedavi haline gelmiştir. 

Kliniğimizde diş beyazlatma tedavisi yapmaktayız. Hastalarımız diş beyazlatma tedavisi için bize kolaylıkla ulaşabilmektedir. İnternet sitemiz üzerinden bizlere kolaylıkla ulaşarak diş beyazlatma tedavileri hakkında ve tedavi süreci hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ankara Diş Beyazlatma Tedavisi hizmetimiz ile detaylı bir bilgiye sahip olabilir ve tedavi için kliniğimize gelebilirsiniz.

Diş beyazlatma tedavisi sağlıklı dişlere sahip her bireye güvenle uygulanabilmektedir. Tabii ki öncesinde detaylı bir ağız ve diş muayenesi yapıyoruz ve varsa diş taşlarınızı temizleyerek diş yüzeylerini cilalıyoruz. Tedavi sonrasındaki 2 hafta boyunca uzak durulması gereken yiyecek ve İçecekler konusunda kurallara uymalısınız. 4-6 ayda bir dişlerinizin beyazlığını kontrol etmemiz önemlidir ve gerekli görürsek ilave beyazlatma işlemleri de uyguluyoruz.

YouTube İnstagram Whatsapp İle Randevu Al
DMCA.com Protection Status
Doktor Web Sitesi