Ankara Tel Tedavisi

Ortodontik tedavi denilince ilk akla gelen dişlerde braket adını verdiğimiz küçük metal veya seramik karelerin ve tellerin yer aldığı tel tedavisi işlemidir. Tel tedavisi ortodontik tedavi yöntemlerinden bir tanesidir ve ortodonti uzmanları tarafından uygulanmaktadır.

Ortodontik tedavi denilince ilk akla gelen dişlerde braket adını verdiğimiz küçük metal veya seramik karelerin ve tellerin yer aldığı tel tedavisi işlemidir. Tel tedavisi ortodontik tedavi yöntemlerinden bir tanesidir ve ortodonti uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Uzun yıllardır uygulanan tel tedavisi işlemi ile dişlerde görülen çapraşıklık, dişler arası boşluklar, alt ve üst dişler arası uyumsuzluklar, kapanış problemleri gibi birçok ortodonti bozukluk tedavi edilebilmektedir. Tel tedavisi sağlıklı diş, dişeti ve kemik yapısına sahip ve ağzında kalıcı dişleri bulunan her yaşta bireye uygulanabilir. Tel tedavisi ile biz dişlere kuvvet uygulayıp, hareket ettirmeyi hedeflediğimiz için tedavi süresince diş yapısının ve dişleri çevreleyen dokuların sağlıklı olması önemlidir. Bu nedenle ortodontik tedaviye başlamadan önce hastamızın ağzında diş çürükleri ya da dişeti hastalığı varsa bu hastalıklar tedavi edilmiş olmalıdır.

Hem dünyada hem de ülkemizde estetik beklentilerin artması ve estetik uygulamaların yaygınlaşması ile ortodontik tedaviler ve ortodontik tedaviye olan ilgi özellikle son yıllarda önemli oranda artmıştır. Artık etrafımızda ortodontik tedavi gören her yaştan her kesimden bireye rastlayabiliyoruz. Önceleri ortodontik tedavinin sadece büyüme döneminde olan çocuklara uygulanabileceği kanısı yaygındı ve yetişkinler tarafından fazla tercih edilmiyordu. Ancak günümüzde ortodontik tedaviler en fazla yetişkinler tarafından tercih ediliyor diyebiliriz. Bunun en önemli sebebi estetik beklentilerin artması, yaygınlaşması ve bunun yanısıra zamanında bu tedaviye vakit ya da bütçe ayırılamaması sonucu tedavinin ertelenmesi olarak gösterilebilir. Önceden dişlerinde tellerle görünmek istemeyen ya da bu tedaviye önyargılı yaklaşan bireyler, bu tedavilerin yaygınlaşması ve birçok kişide rastlanması sebebiyle tel tedavisine dolayısıyla ortodontik tedavilere daha sıcak bakmaya başlamışlardır. 

Günümüzde en çok başvurduğumuz haber ve iletişim kaynağı olan internet ortamı, sosyal medya da bu gelişimde önemli rol oynamaktadır. Birçoğumuz bir tedavi öncesi bir hekime başvurmadan önce ilk olarak o tedaviyi internet ortamına yazıyoruz ve karşımıza çıkan bilgileri inceliyoruz, sonra bu tedaviyi uygulayan hekimleri araştırıyoruz, ilgili yorumları okuyoruz ve buna göre bir karar veriyoruz. Yani artık bir arkadaşımızın ya da ailemizin tavsiyesi ya da hekimi çok iyi tanıyor olmamız bize yetmiyor daha fazla bilgi sahibi olmak istiyoruz çünkü elimizde çok ama çok geniş bir haber kaynağı var. Bulunduğumuz şehirdeki tüm hekimleri hatta yaşadığımız mahalleye en yakın ağız ve diş sağlığı merkezlerini ya da hekimleri anında görüntüleyebiliyoruz ve daha gitmeden hem almak istediğimiz tedavi hakkında hem de tedaviyi bize uygulamasını istediğimiz hekim hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. İnternete Ankara Tel Tedavisi yazdığınızda ya da Ortodontik tedavi yazdığınızda web sitemize ulaşabilir, tedavi süreçleri ile ilgili bizleri arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Edindiğimiz bu bilgiler ışığında tedavi sürecimize karar veriyoruz ya da tedaviden vazgeçip farklı tedavi seçeneklerine yöneliyoruz. Yani internet ve sosyal medya artık hayatımızın her alanında olduğu gibi sağlık alanında da ilk başvurduğumuz merci haline gelmiştir.

Peki tel tedavisine ne zaman başlayabiliriz? En doğru zaman hangi yaş aralığıdır?

Tel tedavisinde dişler üzerine metal ya da estetik braketler yapıştırılıyor ve bu braketler üzerine ortodontik teller uygulanıyor ve her ay yapılan kontrol seanslarında bu teller ve uygulanan ek mekanikler ile dişlere hareket ettirilmek istenen yönde ortodontik kuvvetler uygulanıyor. Bu braketler kalıcı dişler üzerine yapıştırılıyor yani tel tedavisine başlamak için ağzımızda kalıcı dişlerimizin sürmüş olması gerekiyor. Bu da ortalama 11-12 yaşa tekabül ediyor. Kalıcı dişlerimizin sürdüğü dönemden itibaren her yaşta tel tedavisi uygulanabilir. Yetişkin dönemde de tel tedavisi ile dişsel bozuklukları düzeltme mümkündür. Ancak elbette yaş ilerledikçe diş hareketinde etkili olan hücresel aktivitelerde değişikliler, yavaşlamalar olabileceğinden dolayı aynı diş hareketini daha uzun sürede elde edebiliyoruz. Örneğin büyüme gelişim döneminde olan bir çocukta 1 ayda elde edebileceğimiz bazı diş hareketlerini yetişkin bir hastamızda 2-3 ayda elde edebiliyoruz. Tabii bu süreler bireysel farklılıklar göstermektedir. Dolayısıyla ortodontik tedavi ihtiyacımız varsa en kısa zamanda bu tedaviye başlamalıyız. Ancak tedavi için fırsatımız olmamış olabilir, bazı kişisel sebeplerden dolayı büyüme gelişim dönemini kaçırmış olabiliriz bu durumda da her zaman tedavi şansımız var, çünkü günümüzde her yaşta ortodontik tedaviler uygulanmaktadır. 

Dişsel bozukluklar olarak adlandırdığımız sadece dişleri ilgilendiren çapraşıklık, diş arası boşluklar, kapanış bozukluları gibi ortodontik bozukluklar tel tedavisi ile her yaşta bireyde tedavi edilebilir. Ancak çeneleri ilgilendiren ön arka yönde yetersizlik veya fazlalık(alt çene geriliği, üst çene ileriliği gibi) ya da çene darlığı gibi ortodontik bozukluklar yetişkin hastalarda sadece tel tedavisi ile tedavi edilemez, bu noktada ortognatik cerrahi olarak adlandırılan ortodonti ve cerrahi iş birliği gerekmektedir. Bozukluğun görüldüğü çenelere uygulanan bir cerrahi müdahale ve beraberinde uygulanan bir ortodontik tedavi ile yetişkin hastalarımızda da bu ortodontik bozuklukların tedavisi mümkündür.

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de estetik beklentileri artması ve esteti tedavi uygulamalarının yaygınlaşması sonucu ortodontik tedaviler de bu yönde gelişmeler söz konusu olmuştur. Tellerin ve braketlerin görünmesini istemeyen, daha estetik ve daha konforlu bir tedavi süreci geçirmek isteyen hastalarımıza yönelik şeffaf plak tedavileri uygulanmaya başlanmıştır. Şeffaf plak tedavisi tellerin ve braketlerin kullanılmadığı, takıp çıkarılabilen şeffaf plakların kullanıldığı bir ortodontik tedavi şeklidir. Şeffaf plak tedavileri de tel tedavisi kadar etkili bir ortodontik tedavi seçeneğidir ve hastalarımız tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

En çok merak edilen konulardan birisi de ortodontik tedavinin ne kadar süreceği konusudur. Ortodontik tedavi sırasında hareketini istediğimiz dişlere uygun miktarda ve yönde kuvvetler uyguluyoruz ve uygulanan bu kuvvetler sonucunda dişlerimiz hareket ediyor. Diş dokusuna ve dişi çevreleyen destek dokulara zarar vermeden dişi hareket ettirmek için uygun kuvvet miktarlarının kullanılması önemlidir. Bir dişi uygun kuvvetler kullandığımızda kontrol süremiz olan 1 ayda ortalama 1 mm hareket ettirebiliyoruz bu da ortodontik tedavilerin neden uzun sürdüğünü bize açıklıyor. Ortodontik tedavini süresi öncelikle ortodontik problemin şiddetine ve dolayısıyla uygulanacak tedavi sürecine göre değişkenlik göstermektedir. Şiddetli çapraşıklığı olan yetişkin bir bireyde tedavinin sonuçlanması 2 yılı bulabilecekken hafif çapraşıklığı olan genç bir bireyde 7-8 ay gibi kısa bir sürede tedavimiz sonuçlanabilir. Bunun yanısıra tel tedavisi sürecinde hastamızın tedaviye uyumu yani verilen yiyecek içecek kurallarına uyması, dişlerini düzenli olarak fırçalaması da tedavi süresini etkileyen faktörler arasındadır.

Tel tedavisi uzun yıllardır tüm dünyada ve ülkemizde ortodonti uzmanları tarafından başarı ile uygulanan, sonuçları öngörülebilen ve hastalar tarafından tercih edilen bir ortodontik tedavi seçeneğidir

 

YouTube İnstagram Whatsapp İle Randevu Al
DMCA.com Protection Status
Doktor Web Sitesi